Szparagi to zwyczajowo częsty przysmak na niemieckich stołach.

Szparagi to zwyczajowo częsty przysmak na niemieckich stołach.

(źródło: Deutsche-welle.de, Elżbieta Stasik) Rekordowa liczba Polaków zgłosiła się w tym roku do pracy na polach szparagowych Brandenburgii. W połowie kwietnia rozpoczyna się sezon szparagowy.

Polaków chętnych do pracy w zagłębiu szparagowym Beelitz pod Berlinem zawsze było dużo. Nigdy jeszcze nie było jednak tyle zapytań z Polski, ile w tym roku, mówi Bernhard Falkenthal, szef gospodarstwa Schlunkendorf. Zgłaszały się i zgłaszają pojedyncze osoby, przede wszystkim jednak pytają agencje pośrednictwa pracy z Polski. „Wielu musieliśmy niestety odmówić, bo nie mamy aż tyle miejsc pracy”, ubolewa Manfred Schmidt, szef Związku Producentów Szparagów w Beelitz.

Zdaniem hodowców ma to związek z otwartym już w styczniu br. dla pracowników sezonowych niemieckim rynkiem pracy. „Dla nas niczego to właściwie nie zmienia, bo Polacy pracują u nas tradycyjnie od lat, ale prostsze stały się procedury zatrudnienia. Odpada cała ta biurokratyczna maszyneria. Przypuszczalnie będzie więc jeszcze więcej chętnych”, uważa Manfred Schmidt…

więcej na stronie: Deutsche-welle.de

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>